Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Európai egészségügyi adattér: mit hozhat az ellátásban, a kutatásban?

A hír kategóriája: Szakmai lapszemle

A cikk kelte: 2024.03.20.

MANIT

Az európai egészségügyi adattérről szóló rendeletjavaslat célja, hogy javítsa az egyének hozzáférését a személyes elektronikus egészségügyi adataikhoz, és hogy az egyének nagyobb ellenőrzést gyakorolhassanak ezen adataik felett, lehetővé téve ugyanakkor bizonyos adatoknak a közérdeket szolgáló, illetve szakpolitikai, valamint kutatási és innovációs célú további felhasználását is. A javaslat egészségügy-specifikus adatkörnyezet kialakítását irányozza elő, amely hozzá fog járulni a digitális egészségügyi szolgáltatások és termékek egységes piacának előmozdításához.

Az EU Tanácsa és az Európai Parlament ideiglenes megállapodásra jutott egy új jogszabályról, amely megkönnyíti az egészségügyi adatok uniós szintű cseréjét és az azokhoz való hozzáférést. A megállapodást most a Tanácsnak és a Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Jelenleg az egészségügyi adatokhoz való, határokon átnyúló hozzáférés Unió-szerte eltérő. Az új szabályok célja, hogy lehetővé tegyék például egy spanyol turista számára, hogy egy német gyógyszertárban váltsa ki a receptjét, vagy hogy az orvosok hozzáférjenek egy Olaszországban kezelésben részesülő belga beteg egészségügyi adataihoz.

Az új szabályok értelmében az egyének gyorsabban és könnyebben férhetnek majd hozzá az elektronikus egészségügyi adatokhoz, függetlenül attól, hogy a hazájukban vagy egy másik tagállamban tartózkodnak-e. Emellett nagyobb ellenőrzést gyakorolnak majd ezeknek az adatoknak a felhasználási módja felett. Az új rendelkezések végrehajtása érdekében az uniós országoknak létre kell majd hozniuk egy digitális egészségügyi hatóságot.

Az európai egészségügyi adattér továbbá hozzáférést fog biztosítani a kutatók és a politikai döntéshozók számára bizonyos típusú, biztonságos egészségügyi adatokhoz, lehetővé téve számukra, hogy kiaknázzák az EU egészségügyi adataiban rejlő hatalmas lehetőségeket a közérdekű tudományos kutatások céljára.

Jelenleg az egészségügyi adatok digitalizálásának mértéke az EU-ban tagállamonként eltérő, ami megnehezíti az adatok tagállamok közötti megosztását. A javasolt rendelet értelmében valamennyi elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszernek meg kell felelnie az elektronikus egészségügyi dokumentáció európai csereformátumára vonatkozó előírásoknak, ezzel biztosítva a rendszerek uniós szintű interoperabilitását.

Az ideiglenes megállapodást most a Tanácsnak és a Parlamentnek is jóvá kell hagynia, majd a jogász-nyelvészi ellenőrzést követően mindkét intézmény hivatalosan is elfogadja azt. A rendelet az EU Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon fog hatályba lépni.

Az Európai Bizottság 2022. május 3-án tette közzé az európai egészségügyi adattérről szóló rendeletjavaslatot. A javaslat a Bizottság 2020. évi „Európai adatstratégia” című közleményében meghatározott kilenc európai ágazat- és területspecifikus adattér közül az első. A Tanács 2023. december 6-án megállapodott a tárgyalási megbízásáról.

Az európai egészségügyi adattér célja, hogy megkönnyítse az egészségügyi adatokhoz való hozzáférést és azok határokon átnyúló cseréjét, mind az egészségügyi ellátás támogatása („az adatok elsődleges felhasználása”), mind pedig az egészségügyi kutatás és a szakpolitikai döntéshozatal megalapozása (az adatok további felhasználása, más néven „az adatok másodlagos felhasználása”) érdekében. Az európai egészségügyi adattér az európai egészségügyi unió egyik alappillére.

Forrás: Európai Unió Tanácsa

MANIT hírek

Külföldi szaktekitélyek a MANIT 2024-es kongresszusán

2024.05.22.
...

MANIT XI. Kongresszus: a szervezők köszöntője - fókuszban a hálózatok

2024.05.20.
...

Közgyűlési meghívó 2024. május 10-re

2024.04.24.
...

Sclerosis multiplex: hiánypótló komplex szakmai irányelv az egységes hazai ellátásért

2024.03.20.
...

Neuroimmunológia hírek

Akadémiai Díj az immunrendszer és az idegrendszer kutatásáért

2024.05.15.
...

Aferezis kezelések neuroimmunológiai betegségekben

2024.04.24.
...

20 szakmai előadás a magyar-szlovák határmenti neurológus találkozón

2024.04.16.
...

Magyar Neurológiai Társaság: a szegedi kongresszus előzetes programja

2024.04.04.
...

Szakmai lapszemle

Hogyan értékelhetők az immunológiai hasonlóságok?

2024.05.15.
...

A neurofilamentum könnyűláncok prognosztikai értéke SM-ben

2024.04.03.
...

Az idő myelin: atrófia és klinikai progresszió akadályozása SM-ben

2024.03.27.
...

A B-sejtek "mulasztása" állhat az NMOSD kialakulásának hátterében?

2024.03.26.
...