Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Észreveszik-e, ha romlik az SM beteg állapota?

A hír kategóriája: Szakmai lapszemle

A cikk kelte: 2024.02.02.

MANIT

Az agyat és az idegrendszert károsító SM akkor is rosszabbodhat, amikor egy betegnek nincsenek új panaszai. A rendszeres és alapos kontrollvizsgálat, a betegek részletes beszámolói segíthetnek a csendes progressziónak nevezett folyamat felismerésében – hívja fel a figyelmet a Multiplex Magazin.

Mára ismert tény, hogy az SM betegek állapota nemcsak a gyulladásos fellángolások idején romolhat, hanem a háttérben folyamatosan. Amint a Multiplex Magazin emlékeztet, egy 2023-as felmérés tanulsága szerint a kisebb tüneteknek olykor sem a betegek, sem a családtagok nem tulajdonítanak jelentőséget, azokról nem is mindig számolnak be az orvosnak. Pedig például a memória romlása, a gondolkodás lassulása, a kezek ügyetlenebbé válása, vizelettartási problémák megjelenése is jelezheti, hogy károsodás zajlik az idegrendszerben, esetleg indokolt lehet terápiát is váltani. A lap - dr. Vécsei László professzor nyilatkozata nyomán - ír olyan laboratóriumi vizsgálatokról, amelyekkel már előre lehet jelezni az állapotrosszabbodást, ám ezek a vizsgálatok ma még nem részei a rutinszerű gondozásnak. Ezért is fontos, hogy a betegek a kontrollvizsgálatok során minden apró új tünetről beszámoljanak akkor is, ha megítélésük szerint azoknak nincs jelentősége vagy nincs köze a sclerosis multiplexhez. Mivel az SM a központi idegrendszert érinti, minden mindennel összefügghet.

Hogyan lehet ép lélekkel együtt élni egy romló betegséggel a betegnek és a családtagoknak? – teszi fel egy másik összeállításban a kérdést a magazin, amely részletesen foglalkozik a családi viszonyok betegség miatti megváltozásával és a segítségkérés lehetőségeivel is. Az újság beszámol arról is, hogy 10 éve működik az ország első SM Adományboltja Gyulán. Több riportban mutat be a lap példaadó sclerosis multiplexes betegeket, akiknek vissza-visszatérő fenyegetettségük vagy fokozatosan romló állapotuk ellenére is sikerült utat találniuk a betegség árnyékában.

Az ingyenes Multiplex Magazin országszerte eljut a neurológiai osztályokra és a betegszervezetekhez. A korábbi kiadások teljes terjedelemben, szabadon letölthetők az msmba.hu/multiplex-magazin címen. Az országos lapot a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete adja ki.

MANIT hírek

Sclerosis multiplex: hiánypótló komplex szakmai irányelv az egységes hazai ellátásért

2024.03.20.
...

MANIT Kongresszus 2024-ben: itt a helyszín és az időpont!

2024.02.10.
...

Hogyan értékeli a MANIT elnöke az új SM finanszírozást?

2024.01.12.
...

SM kezelés: a jelen költsége a jövő életminősége

2023.12.30.
...

Neuroimmunológia hírek

20 szakmai előadás a magyar-szlovák határmenti neurológus találkozón

2024.04.16.
...

Magyar Neurológiai Társaság: a szegedi kongresszus előzetes programja

2024.04.04.
...

Székesfehérváron találkoznak, 50 év relikviáit gyűjtik a gyermekneurológusok

2024.04.03.
...

Nemzetközi neuroimmunológiai konferencia Lettországban magyar részvétellel

2024.04.03.
...

Szakmai lapszemle

A neurofilamentum könnyűláncok prognosztikai értéke SM-ben

2024.04.03.
...

Az idő myelin: atrófia és klinikai progresszió akadályozása SM-ben

2024.03.27.
...

A B-sejtek "mulasztása" állhat az NMOSD kialakulásának hátterében?

2024.03.26.
...

Európai egészségügyi adattér: mit hozhat az ellátásban, a kutatásban?

2024.03.20.
...