Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Hordható okoseszközt vizsgáltak az SM folyamatos monitorozására

A hír kategóriája: Szakmai lapszemle

A cikk kelte: 2024.01.09.

MANIT

Ugyan egyelőre kevés SM betegnél szereztek tapasztalatokat, viszont azt találták, hogy egy viselhető okoseszközt automatizált algoritmusokkal kombináló eszköztár lehetővé teheti a sclerosis multiplex paramétereinek passzív nyomon követését.

Amint a Medscape portálon közzétett publikációt az Orvostovábbképző Szemle Online szemlézte, a vizsgálatba 20 sclerosis multiplexes beteget vontak be, akiknek fele töltötte ki helyesen az összes értékelést, és viselte rendszeresen a rendelkezésére bocsátott okosórát. Fontos, hogy az elemzésre visszaküldött adatok megfeleltek az elvárásoknak, és a betegek visszajelzései pozitívak voltak. A vizsgálat eredményei alapján az eszköztár megvalósíthatónak és használhatónak tűnik a sclerosis multiplexben szenvedő betegek egészségi állapotának több szempontból történő távoli monitorozására.

Az adathalmaz további elemzése, beleértve a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás algoritmusait, előre jelezheti a sclerosis multiplex lefolyása során bekövetkező releváns változásokat és a terápiás beavatkozások szükségességét. A jelenlegi kísérleti vizsgálathoz a kutatók integrált platformot fejlesztettek ki a viselhető eszközökről és mobileszközökről a beteg által jelentett digitális eredmények (ePRO) segítségével történő betegközpontú adatgyűjtésre, azzal a céllal, hogy teszteljék az így kapott eszközkészlet megvalósíthatóságát és használhatóságát a sclerosis multiplexben szenvedők körében. A kutatók a betegek passzív megfigyelését szerették volna biztosítani a mindennapi életük során, ezért keresték a legjobb eszközöket és a legrelevánsabb, a betegek által bejelentett eredményeket, valamint innovatív algoritmusokat használtak az adatok elemzésére, hogy megpróbálják megjósolni a betegség lefolyását.

A lemorzsolódás csökkentése és az eszközkészlethez való ragaszkodás és együttműködés növelése érdekében a vizsgálatot végzők ismertették a projektet a sclerosis multiplexben szenvedő betegekkel, és visszajelzést kértek tőlük, hogy megállapítsák, hogy a betegek szempontjából megvalósítható‑e, amit terveztek. Ez néhány változtatáshoz vezetett az adatgyűjtés módjában, és a kutatócsoport kifejlesztett egy közösségi hálózati csatornát, hogy a betegek támogatást kérhessenek, és továbbra is részt vehessenek a vizsgálatban.

A kutatócsoport jelentése szerint az eszköztár adatai összhangban voltak a szakirodalomban közölt adatokkal. Nagyon érdekes például, hogy korábbi - folyamatos lépésszámlálóval történő távfelügyelet segítségével végzett - vizsgálatokhoz hasonlóan kimutatták, hogy a csökkenő átlagos napi lépésszám összefügg a standard ambuláns mérések romlásával.

MANIT hírek

Sclerosis multiplex: hiánypótló komplex szakmai irányelv az egységes hazai ellátásért

2024.03.20.
...

MANIT Kongresszus 2024-ben: itt a helyszín és az időpont!

2024.02.10.
...

Hogyan értékeli a MANIT elnöke az új SM finanszírozást?

2024.01.12.
...

SM kezelés: a jelen költsége a jövő életminősége

2023.12.30.
...

Neuroimmunológia hírek

20 szakmai előadás a magyar-szlovák határmenti neurológus találkozón

2024.04.16.
...

Magyar Neurológiai Társaság: a szegedi kongresszus előzetes programja

2024.04.04.
...

Székesfehérváron találkoznak, 50 év relikviáit gyűjtik a gyermekneurológusok

2024.04.03.
...

Nemzetközi neuroimmunológiai konferencia Lettországban magyar részvétellel

2024.04.03.
...

Szakmai lapszemle

A neurofilamentum könnyűláncok prognosztikai értéke SM-ben

2024.04.03.
...

Az idő myelin: atrófia és klinikai progresszió akadályozása SM-ben

2024.03.27.
...

A B-sejtek "mulasztása" állhat az NMOSD kialakulásának hátterében?

2024.03.26.
...

Európai egészségügyi adattér: mit hozhat az ellátásban, a kutatásban?

2024.03.20.
...