Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Hogyan változtat a sclerosis multiplex az életkilátásokon?

A hír kategóriája: Neuroimmunológiai hírek

A cikk kelte: 2023.12.18.

MANIT

Az idegrendszert megtámadó sclerosis multiplex nemcsak akkor károsítja az agyat és a gerincvelőt, amikor épp rosszul van a beteg, hanem a háttérben lappangó módon is, ezért fontos a rendszeres orvosi kontroll és a terápiáknak a betegségaktivitáshoz igazított beállítása, majd szükség szerinti változtatása – hívja fel a figyelmet a Multiplex Magazin.

Minden sclerosis multiplexes beteget a lehető legkorábban és az aktuális betegségaktivitásnak megfelelően kell kezelni. Amint a Multiplex Magazin cikke rávilágít, kockázatos, amikor egy beteg azzal utasít el egy terápiát vagy egy erősebb gyógyszert, hogy aktuálisan anélkül is jól van, ugyanis az SM akkor is rombolja a háttérben az idegrendszert, amikor a beteg jól érzi magát. Ezért fontos a jó állapotban lévő betegeknél is a rendszeres orvosi kontroll, a részletes állapotfelmérés, az ismétlődő MRI vizsgálatok, illetve hogy a betegek minden tünetről beszámoljanak az orvosuknak, azokról is, amelyeknek nem tulajdonítanak jelentőséget. Az SM szövődményei ronthatnak az életkilátásokon, viszont ezt ellensúlyozhatja a rendszeres orvosi kontroll, ezáltal például a népbetegségek időben történő felismerése és kezelése, illetve az orvosi életmódjavaslatok fegyelmezett betartása.

A lap közérthetően ismerteti azt a konszenzusajánlást, amelyben 17 hazai SM szakértő neurológus összefoglalta a javuló-rosszabbodó hullámokban zajló SM kezelésének sarokpontjait. A Magyar Neuroimmunolológiai Társaság (MANIT) nyolc pontból álló ajánlása kitér a terápiaindítás és -leállítás kérdéseire, a kontrollvizsgálatokra, az állapotfelmérő vizsgálatok részleteire, a gyermekvállalásra, a védőoltások ütemezésére, illetve az idősebb, többféle társbetegséggel együtt élő betegek kezelésére is.

Nem elég a betegek fizikai aktivitását megőrizni, a betegséggel gyakran együtt járó depresszió is súlyos kihatással lehet mind az életminőségre, mind a családi kapcsolatokra. A magazinnak nyilatkozó pszichiáter szakorvos rámutat: az nem segít, ha a depressziós embert számon kéri a környezete, hogy miért érzi rosszul magát. A depresszió egy önálló betegség, amely a súlyosságához igazodó mértékű kezelést igényel. Nem szabad az elszigeteltséget és az átélt fizikai tüneteket is felerősítő depressziót törvényszerűnek elfogadni, a pszichológusok, pszichiáterek tudnak segíteni.

A betegek jóllétét a családtagjaik jólléte is befolyásolja. A lap bemutatja annak a felmérésnek az eredményeit és tanulságait, amelyet a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány az SM betegeket gondozó hozzátartozók körében a „Gondozás és gondoskodás” program keretében végzett. Szintén a családtagok meghatározó szerepéről szól a címlapon szereplő család példaadó története is arról, miként tudtak alkalmazkodni a korlátozottságot okozó betegséghez. Azt is elmondják, hogy saját tapasztalataik nyomán mit tanácsolnak a hasonlóan nehéz élethelyzetbe kerülő családok számára.

A lap beszámol hazai és nemzetközi neurológiai konferenciáról, hazai országos betegtalálkozóról is. Az ingyenes Multiplex Magazin országszerte eljut a neurológiai osztályokra és a betegszervezetekhez, a nyomtatott lap terjesztését követően a lapszám az internetre is felkerül. A korábbi kiadások teljes terjedelemben, szabadon letölthetők a www.msmba.hu/multiplex-magazin címről. Az országos lapot a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete adja ki.

MANIT hírek

MANIT Kongresszus 2024-ben: itt a helyszín és az időpont!

2024.02.10.
...

Hogyan értékeli a MANIT elnöke az új SM finanszírozást?

2024.01.12.
...

SM kezelés: a jelen költsége a jövő életminősége

2023.12.30.
...

Mit kíván a MANIT vezetősége karácsonykor?

2023.12.20.
...

Neuroimmunológia hírek

Nyíregyházi SM rehabilitációs centrum: intézményvezetői pályázat

2024.02.01.
...

Egyedi méltányosságból közfinanszírozásba: 3 hónapig még érvényesek a vények

2024.01.10.
...

Új finanszírozási protokoll lépett életbe 2024-től sclerosis multiplexben

2024.01.10.
...

Podcast Vécsei László professzorral az SM új kutatási irányairól

2023.12.20.
...

Szakmai lapszemle

Bolyai János Kutatási Ösztöndíj: kiírták a 2024-es pályázatot

2024.02.08.
...

Észreveszik-e, ha romlik az SM beteg állapota?

2024.02.02.
...

Hordható okoseszközt vizsgáltak az SM folyamatos monitorozására

2024.01.09.
...

Megjelent a Neurológiai Praxis új lapszáma

2024.01.02.
...