Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MANIT hírek

Felidézett MANIT-történelem kezdetektől a X. Kongresszusig

A hír kategóriája: MANIT hírek

A cikk kelte: 2023.10.26.

MANIT

Archív fotókkal, az egykori szakmai programok felelevenítésével, a neuroimmunológia legfontosabb mérföldköveinek számba vételével idézte fel dr. Csépány Tünde, a MANIT elnökségi tagja, korábbi elnöke az orvostársaság eddigi történetét a MANIT X. Kongresszusának nyitóelőadásában.

Dr. Rózsa Csilla, a MANIT elnöke bevezetőjében méltatta a korábbi elnökök - prof. dr. Illés Zsolt, dr. Csépány Tünde, prof. dr. Komoly Sámuel - érdemeit. Kitért arra: Illés Zsolt javaslatára döntöttek úgy, hogy a sclerosis multiplex témakörét kibővítik a neuroimmunológia teljes területére, e szakmai koncepció létjogosultságát a későbbi tudományos fejlődés visszaigazolta. Hangsúlyozta a MANIT kongresszusok fontosságát is, amelyek közül az első, úttörő és referenciát adó tudományos konferenciát Csépány Tünde szervezte 2013-ban, a rendezvénynek Esztergom adott otthont. Ezután sorra következtek más városok a sorban: 2014-ben Szeged, 2015-ben Budapest, 2017-ben és 2019-ben Visegrád, 2018-ban Nyíregyháza. 2020-ban a COVID járvány miatt online tartották a rendezvényt, aminek az utóbbi három évben már mindannyiszor Siófok adott otthont. A MANIT kongresszust 2022-ben és 2023-ban Budapesten egy-egy tavaszi SM centrumtalálkozó is kiegészítette.

A felvezetés után dr. Csépány Tünde kongresszust megnyitó előadása átfogó képet adott azokról a kezdeti lépésekről, majd folyamatos fejlődésről, amely megalapozta a Magyar Neuroimmunológiai Társaság mai elfogadottságát, elismertségét. Az előadó nemcsak a szervezet megalapításának, majd programjainak krónikáját ismertette, hanem bemutatta azt a szakmai utat, amit az immunológia fejlődése lehetővé tett, és elvezetett például ahhoz is, hogy mára egyre kevesebb kerekesszékes fiatal SM beteget látunk.

Csépány Tünde felidézte: az orvosok és betegek közötti párbeszéd alapozta meg MANIT megalakulását. Ennek csírája az SM betegeket kezelő neurológus szakorvosokból életre hívott Orvos Tanácsadó Testület munkája volt. Ez a testület a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (ma Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetsége) és a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) mellett működött, hogy orvosszakmai támogatást adjon a betegszervezeteknek, segítse a betegedukációt és a szakmailag meglapozott civil érdekképviseletet. E keretek között született meg az első SM szakmai protokoll is, melyen a financiális protokoll alapult még a MANIT megalakulása előtt.

- A MANIT első kongresszusának szervezése anyagi bázis nélkül nagy kihívást jelentett, a weboldal, a MANIT logo tervezete a kongresszus szervezésével párhuzamosan készült. Nem lehetett tudni milyen érdeklődéssel fogadják a kezdeményezést a kollégák. A fő témák a mai profiloknak is megfelelően a diagnosztika nemzetközi irányelvei, a szakmai protokollok, a kezelésben a dysimmun neuropathiák, az SM, a myasthenia gravis és az ellenanyag-mediált encephalitisek köré csoportosultak. A hazai kutatásokkal színesített témareferátumok, az esetbemutatások is részei voltak akkor, és azóta is a kongresszusi programnak. A neuroimmunológiára fókuszáló tematikus tudományos tanácskozás hiánypótló jellegét jelezte, a szakmai igényt visszaigazolta a növekvő érdeklődés, illetve hogy az első kongresszus után a további találkozók anyagi feltételeinek biztosítása már könnyebben ment. Ahogyan a szakorvosok, később a szakdolgozók, úgy a támogatók is az év szakmai sarokköveként tartják azóta is számon a MANIT adott évi kongresszusát - fogalmazott Csépány Tünde.

- Mi orvosok nap mint nap lelkesen küzdünk, hogy kihasználjuk a tudomány adta lehetőségeket, hogy lássuk munkánk gyümölcsét. Az újabb kórképek elkülönítése, mint az NMOSD, az AI encephalitis, a CIDP, a pontosabb diagnosztizálás kezelhetővé tett ismeretlen vagy halálos kórképeket. A hatékonyabb kezelések elérhetősége például a fenyegető myastheniás krízisek kockázatának jelentős csökkenését eredményezte. Az immunbetegek életminőségének javulása hosszú távon kristályosodik ki, azaz válik nyilvánvalóvá. Az SM betegek problémamentes gyermekvállalása szintén ennek az évtizednek köszönhető. Bár az egészségügyi finanszírozó ebben nem mindig ért egyet, hiszen esetünkben a költség/haszon arány nem kalkulálható olyan nyilvánvalóan gyors léptékben, mint például a stroke esetében, amely egy kevésbé heterogén és nagyobb tömeget érintő kórkép. De ha a fiatal életkorban krónikus betegséggel küzdő betegünk egy életen át megőrzi munkaképességét, családi környezetben felnevelheti a gyermekét, az a társadalom számára is sikernek könyvelhető el. A fejlődés pedig nyilvánvalóan nem áll meg, a mesterséges intelligencia is valószínűleg egyre többre lesz képes, ám annak munícióját mi adjuk, a mi munkánkra épül és abból fejlődik tovább - foglalta össze előadása üzenetét Csépány Tünde.

>>> A jövő itt van című előadáson bemutatott prezentáció ide kattintva szabadon letölthető 

>>> Az előadás felvétele MANIT-tagok számára korlátlanul, a kongresszusi regisztáltak számára 2024. január 31-ig ide kattintva megnézhető

MANIT hírek

Sclerosis multiplex: hiánypótló komplex szakmai irányelv az egységes hazai ellátásért

2024.03.20.
...

MANIT Kongresszus 2024-ben: itt a helyszín és az időpont!

2024.02.10.
...

Hogyan értékeli a MANIT elnöke az új SM finanszírozást?

2024.01.12.
...

SM kezelés: a jelen költsége a jövő életminősége

2023.12.30.
...

Neuroimmunológia hírek

20 szakmai előadás a magyar-szlovák határmenti neurológus találkozón

2024.04.16.
...

Magyar Neurológiai Társaság: a szegedi kongresszus előzetes programja

2024.04.04.
...

Székesfehérváron találkoznak, 50 év relikviáit gyűjtik a gyermekneurológusok

2024.04.03.
...

Nemzetközi neuroimmunológiai konferencia Lettországban magyar részvétellel

2024.04.03.
...

Szakmai lapszemle

A neurofilamentum könnyűláncok prognosztikai értéke SM-ben

2024.04.03.
...

Az idő myelin: atrófia és klinikai progresszió akadályozása SM-ben

2024.03.27.
...

A B-sejtek "mulasztása" állhat az NMOSD kialakulásának hátterében?

2024.03.26.
...

Európai egészségügyi adattér: mit hozhat az ellátásban, a kutatásban?

2024.03.20.
...