Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Neuroimmunológia hírek

Útmutató a kladribin 4 éves terápiás tartamát befejező páciensek további követésére és kezelésére

A hír kategóriája: Neuroimmunológiai hírek

A cikk kelte: 2022.12.22.

MANIT

A kladribin a sclerosis multiplex kezelésében használható szelektív immunrekonstitúciós terápia, melynek hatása hosszantartó. Ez a tartós hatás egyénenként különböző. A CLARITY vizsgálat alapján a terápiás időtartamot 4 évben mérjük, de vannak páciensek, akik négy éven túl is stabilak maradnak. A gyógyszer 2019 óta érhető el Magyarországon és a betegek a négy éves terápiás időtartam végéhez közelednek. Útmutatónkban a 4. éven túli terápiás tapasztalatokat összegezzük és ajánlást fogalmazunk meg a kladribin terápia 4. évét követő időszakra.

 


A Neurológiai Praxis című szaklapban közzétett publikáció szerint a kladribin terápiát 2017-ben hagyta jóvá az EMA a magas aktivitású relapszáló-remittáló sclerosis multiplex-ben (SM) szenvedő betegek kezelésére, míg Magyarországon 2019-ben egyedi méltányossági kérelmet követően írhatták fel először a kezelőorvosok, majd 2020. januártól anélkül is. A szelektív immunrekonstitúciós terápiát meghatározott időtartamban alkalmazzák. A jelenleg elfogadott nézet szerint, amely a randomizált, placebo-kontrollált CLARITY vizsgálat eredményeire támaszkodik, a terápiás időtartam két kezelési ciklusból áll, a ciklusok között egy év terápiás szünettel, majd két kezelésmentes év következik. Mivel Magyarországon is egyre több beteg közeledik a négyéves időtartam végéhez, időszerű a kérdés hogyan kövessük, illetve szükség esetén kezeljük tovább ezeket a pácienseket.

A kladribin 4 éves terápiás időtartamát befejező beteg esetében a további teendőket a gyulladásos betegségaktivitás jelenléte vagy annak hiánya határozza meg. A tartósan fennálló vagy újonnan jelentkező gyulladásos betegségaktivitás esetén további kezelés javasolt, amely történhet kladribinnel vagy válthatunk egy másik terápiára. A terápiás döntés a klinikai és radiológiai eredményeken alapul, melyek mellett a betegség lefolyását, a megelőző terápiákat és a biztonságossági szempontokat is értékeljük. Amennyiben nincs betegségaktivitásra utaló jel, a beteg szoros megfigyelése mellett dönthetünk a terápiamentes időszak meghosszabbítása mellett is.

A további teendő azon múlik, hogy hogyan, milyen állapotban jut el a beteg a 4 éves terápiás időtartam végéig, illetve hogyan alakul az állapota a 4. év után.

A teljes publikáció a Medical Online oldalán olvasható.

MANIT hírek

Centrumtalálkozó összefoglaló: telt ház minden szekcióban

2023.04.18.
...

Szaknővérek előadói versenye: itt vannak a díjazottak!

2023.04.17.
...

MANIT közgyűlés: elfogadták a 2022-es beszámolókat

2023.04.15.
...

Sikeres továbbképzés: Myasthenia Gravis betegek gondozása

2023.04.06.
...

Neuroimmunológia hírek

Elindult az Európai SM Platform online kutatása!

2023.05.22.
...

Telt házas lesz az SM Világnap Székesfehérváron

2023.05.20.
...

Továbbra is neurobiológus és immunológus az MTA vezetői között

2023.05.10.
...

SM Világnap Székesfehérváron: itt a program!

2023.05.09.
...

Szakmai lapszemle

AZ SM és az emlőrák közötti összefüggést vizsgálták

2023.05.22.
...

Nukleáris medicinális vizsgálatok a neurológiában

2023.05.12.
...

Agyi MRI: technológiai áttörést jelentettek be

2023.05.03.
...

Mikrorobotokkal építenek agyi neuronhálózatokat?

2023.05.02.
...