Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Amikor ütemet vált az SM: fókuszban a szekunder progresszív sclerosis multiplex

A hír kategóriája: Szakmai lapszemle

A cikk kelte: 2022.11.30.

MANIT

Az SM betegek többségénél fel-fellángoló idegrendszeri gyulladásoktól kísért sclerosis multiplexet állapítanak meg a diagnóziskor, ám ez sokaknál később átalakul hirtelen állapotrosszabbodástól mentes, viszont folyamatosan romló kórformába, amikor már sokkal korlátozottabbak a kezelési lehetőségek. Az ingyenes, országos Multiplex Magazin azt járja körbe, mit tehetnek az orvosok és mit tehetnek a betegek a kilátások javításáért.

Sclerosis multiplexben az immunrendszer önmaga károsítja az agyat és a gerincvelőt: az általában fiatalkorban megjelenő betegség súlyossága azon múlik, hogy az idegrendszer melyik pontján, milyen mértékben és milyen ütemben károsodik. A betegek többségénél javuló-rosszabbodó hullámzások jellemzik a betegút első részét, kisebb részben indul a betegség fellángolásokkal nem kísért, de folyamatosan – lassabb vagy gyorsabb ütemben – romló elsődlegesen progresszív kórformaként. A javuló-rosszabbodó fázis a betegek egy jelentős részénél azonban előbb-utóbb szintén átalakul: fokozatos állapotrosszabbodással fenyegető, másodlagosan progresszív kórforma alakul ki. Azért is fontos az SM mielőbbi diagnózisa és hatékony kezelése, mert a gyógyszerek nemcsak a gyulladásos fellángolásoktól (relapszustól) védhetnek, hanem lassíthatják a háttérben csendesen, de folyamatosan zajló idegrendszeri károsodásokat is.

Amíg az SM terápiák a hosszú távú kilátások javítását célozzák, fontosak a tüneti kezelések is, hiszen a panaszok már rövid távon, nap mint nap meghatározzák egy beteg életét. A szakorvosok arra biztatnak, a neurológiai kontrollvizsgálatokon minden apró új tünetről be kell számolni, érdemes a tünetekről akár naplót is vezetni, hogy minél pontosabban fel lehessen térképezni azokat. A sclerosis multiplexes betegeknél az idegrendszeri érintettség függvényében a fáradékonyság, az izmok bemerevedése, a látás, a beszéd, a gondolkodás nehezítettsége, mozgáskorlátozottság, vizelési panaszok is előfordulhatnak. A lap kiemelten foglalkozik a vizelettartási és vizeletürítési nehézségekkel: nem szabad ezeket tabuként kezelni, mert súlyos szövődményeket is okozhatnak, az esetek egy jelentős részében pedig urológiai kivizsgálás után érdemben lehet javítani a helyzeten.

A Multiplex Magazin arra biztatja országszerte a betegeket, hogy vegyék fel a kapcsolatot betegtársakkal: a sorstársközösség támogató, megtartó erejét alátámasztják az országos betegtalálkozókról szóló beszámolók is. Ezt képviseli a címlapon szereplő Czimmermann Márta is, aki korábban önmaga is egy SM egyesületet menedzselt, de szervezeti formától függetlenül ma is segít és segítséget kap a betegtársaktól.

Az ingyenes Multiplex Magazin eljut országszerte a neurológiai osztályokra és a betegszervezetekhez, a nyomtatott lap terjesztését követően a lapszám az internetre is felkerül. A korábbi kiadások teljes terjedelemben, szabadon letölthetők a www.msmba.hu/multiplex-magazin címről. Az országos lapot a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete adja ki.

MANIT hírek

Sclerosis Multiplexes betegek országos találkozója Szegeden

2023.09.16.
...

Szakmai díjat vett át a MANIT Szakdolgozói Szekció egyik vezetője

2023.09.11.
...

Myasthenia Gravis az European Academy of Neurology (EAN) budapesti kongresszusán

2023.06.24.
...

Legyen a jubileumi MANIT X. Kongresszus előadója!

2023.06.05.
...

Neuroimmunológia hírek

Myasthenia Gravis: letölthető értékelési skálák a betegvizsgálathoz

2023.09.13.
...

NMOSD akadémia Lyonban magyar részvétellel

2023.09.11.
...

Nagy érdeklődés kíséri az idei Országos SM Napot is

2023.09.02.
...

Közzétették az idén Szegeden meghirdetett Országos SM Nap programját

2023.08.28.
...

Szakmai lapszemle

Kezdeti kezelés kihatása a későbbi rokkantságra SM-ben

2023.09.04.
...

Délkelet-Európai SM Centrumok real world tapasztalatai a cladribine hatóanyagról

2023.08.07.
...

Zárójelentés: orvos írta vagy a ChatGPT?

2023.08.06.
...

Összevonják az OGYÉI-t és az NNK-t

2023.08.01.
...