Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Ismeretterjesztő összefoglaló a IX. MANIT Kongresszusról

A hír kategóriája: MANIT Médiamegjelenések

A cikk kelte: 2022.09.26.

MANIT

Egy országos orvoskongresszus alkalmat kínál arra is, hogy a közbeszéd tárgyává tegyen olyan betegségeket, amelyekről ritkán esik szó, ennek apropóján pedig az orvostársaság törekvéseit is többen megismerhetik az egészségügyön belül és azon túl is.

Orvosi konferenciát minden héten többet is rendeznek Magyarországon, ezért önmagában a hírszerkesztők számára egy szakmai továbbképző kongresszusnak nincs hírértéke. A rendezvény viszont lehetőséget ad arra, hogy ismeretterjesztő jelleggel ráirányítsuk a figyelmet olyan betegségekre, amelyekről nagyon keveset tud a társadalom. Egyúttal magának az orvostársaságnak a munkája és a törekvései is nagyobb eséllyel figyelmet kaphatnak.

A kongresszusról kiadott tudósítás:

Vasculitis: ezreket érinthet az érfalgyulladás Magyarországon is

Visszatérő fejfájást, gondolkodási nehézséget, akár személyiségváltozást is okozhat, de epilepsziás roham vagy életveszélyes agyi érelzáródás is lehet a szövődménye, sőt akár az első tünete is az agyban vagy a gerincvelőben kialakuló érfalgyulladásnak – hangzott el a Magyar Neuroimmunológiai Társaság kongresszusán.

– Az artériák gyulladása kis és nagy ereket egyaránt érinthet, a teljes szervezetben bárhol előfordulhat. Ez a vasculitis, ami gyakran okoz ízületi panaszokat, de a bőr, a vese, a tüdő, illetve gyakorlatilag bármelyik szerv érintett lehet. Neurológiai kihívással akkor találkozunk, amikor az érfalgyulladás átterjed a központi idegrendszere, vagy már eleve az agy vagy a gerincvelő ereiben alakult ki a gyulladás – magyarázta prof. dr. Illés Zsolt a Magyar Neuroimmunológiai Társaság kongresszusán.

– Becslések szerint Magyarországon mintegy háromezer embert érint az immunrendszer hibás működése miatt kialakuló érfalgyulladás valamely formája. A betegség, különösen annak agyat is érintő formája, igen ritka, ezért fontos beszélni róla, hogy a panaszos páciensek és a szakorvosok is gondoljanak a vasculitis eshetőségére is, mert a mielőbbi gyógyszeres kezelés alapvetően befolyásolhatja a betegek további sorsát. Ahogyan a vasculitis életveszélyes állapotot is kiválthat, megfelelő terápiával teljes tünetmentesség, gyakorlatilag gyógyulás is elérhető – fogalmazott Illés Zsolt.

– Egyes fertőzések hozzájárulhatnak autoimmun betegségek megjelenéséhez, ráadásul az érintett betegeink egy részét a gyógyszeres kezelések fogékonyabbá tehetik más betegségekre is – indokolta dr. Mike Andrea, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság vezetőségi tagja, miért szenteltek külön szekciót a fertőzéseknek is. Kiemelte: az immunrendszer működésére ható gyógyszereket alkalmazó betegeknél nagy hangsúlyt kell fektetni a fertőzések megelőzésére, ennek része a koronavírus-elleni vagy a hamarosan ismét aktuálissá váló influenza elleni védőoltások megfelelő időzítése is, erről a háziorvos mellett a kezelőorvossal is mindig javasolt egyeztetniük a betegeknek.

– Az immunrendszerből eredő neurológiai betegségeknél akkor van esélye a betegeknek a minél korábbi diagnózisra és optimális kezelésre, ha az egyes szakterületek rálátnak egymás munkájára, ismerik egymás gondolkodását. Ezzel csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy a betegek súlyos szövődményekkel fenyegető betegségekkel hosszú heteken, hónapokon át bolyongjanak az egészségügy útvesztőjében. Ennek érdekében a neurológusokon túl a radiológia, az infektológia, az immunológia, a patológia, a reumatológia képviselőit is meghívtuk a szakmai tanácskozásra, ahová végül közel háromszáz szakorvos érkezett az országból – foglalta össze dr. Bíró Zita, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság főtitkára.

Az összefoglaló megjelent az MTI Országos Sajtószolgálat hírfolyamában (1. rész) (2. rész), lehozta a Weborvos egészségügyi szakmai hírportál, a Medical Online orvosi szakportálNapiDoktor.hu magazin és a PannonDoktor.hu is.

MANIT hírek

MANIT Kongresszus 2024-ben: itt a helyszín és az időpont!

2024.02.10.
...

Hogyan értékeli a MANIT elnöke az új SM finanszírozást?

2024.01.12.
...

SM kezelés: a jelen költsége a jövő életminősége

2023.12.30.
...

Mit kíván a MANIT vezetősége karácsonykor?

2023.12.20.
...

Neuroimmunológia hírek

Nyíregyházi SM rehabilitációs centrum: intézményvezetői pályázat

2024.02.01.
...

Egyedi méltányosságból közfinanszírozásba: 3 hónapig még érvényesek a vények

2024.01.10.
...

Új finanszírozási protokoll lépett életbe 2024-től sclerosis multiplexben

2024.01.10.
...

Podcast Vécsei László professzorral az SM új kutatási irányairól

2023.12.20.
...

Szakmai lapszemle

Bolyai János Kutatási Ösztöndíj: kiírták a 2024-es pályázatot

2024.02.08.
...

Észreveszik-e, ha romlik az SM beteg állapota?

2024.02.02.
...

Hordható okoseszközt vizsgáltak az SM folyamatos monitorozására

2024.01.09.
...

Megjelent a Neurológiai Praxis új lapszáma

2024.01.02.
...