Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MANIT hírek

Neuroimmunológia a Magyar Neurológiai Társaság kongresszusán

A hír kategóriája: MANIT hírek

A cikk kelte: 2024.06.22.

MANIT

Önálló szekciót és tematikus workshopokat is szervezett a Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) is a Magyar Neurológiai Társaság (MANET) szegedi kongresszusán.

A neurológus társadalom egyik legnagyobb hazai rendezvénye a Magyar Neurológiai Társaság kongresszusa: az immár 39. tudományos seregszemlét Szegeden szervezték meg. Az előadások sorában a neurológia különféle részterületeire specializálódott orvostársaságok is önálló szekciókban tartottak előadásokat, így a Magyar Neuroimmunológiai Társaság is.

Dr. Csépány Tünde, a MANIT korábbi elnöke, jelenlegi elnökségi tagja a sclerosis multiplex kezelésében az új terápiák térnyerésével bekövetkezett változásokról, az új szakmai protokollban megjelenő szemléletváltásról adott áttekintést. Érzékletes sakk-hasonlattal élve Csépány Tünde úgy fogalmazott: miként egy sakkjátszmában eldöntheti a partit a megnyitás, az SM terápiák kiválasztásánál is sorsdöntő, hogy minden beteg a személyre szabottan számára legmegfelelőbb kezelési stratégia mentén kapjon terápiát.

Dr. Simó Magdolna, a MANIT perifériás nerupathiák platformját vezető alelnöke a nodo-paranodopathiák klinikai és elektrofiziológiai
jellemzőiről adott képet a hallgatóságnak.

Dr. Rózsa Csilla, a MANIT elnöke a Myasthenia gravis kezelésének új szemléletét mutatta be "A tradícionális immunszuppressziótól a célzott immunterápiákig" című előadásában. Amint kiemelte, ma már szerencsére nem a mortalitás, hanem a betegek életminőségének a fenntartása a fő kihívás. Terápiás célkitűzés az optimális betegségkontroll a beteg életminőségének helyreállításával. Megjegyezte: ugyan a legfontosabb, hogy a betegek idejében megkapják a számukra optimális terápiákat, viszont azt az üzenetet is át kell adni számukra, hogy életmódjukkal, például a rendszeres sportolással önmaguk is bizonyítottan tehetnek az állapotuk javulásáért.

A plenáris előadásokon túl a MANIT a referátumokhoz kapcsololódó tematikus workshop-okat is szervezett (alsó képünk). Ezeken az alábbi kérdéseket járták körbe:
- Mikor gondoljunk nodo-paranodopathiára? (Mezei Zsolt, Iljicsov Anna, Milanovich Dániel)
- Terápiás szekvenciák felépítési stratégiája a gyakorlatban: NMOSD/MOGAD (Trauninger Anita, Ács Péter)
- A sclerosis multiplex terápiás szekvenciák felépítési stratégiája a gyakorlatban (Falusi Mária, Mezei Zsolt, Rajda Cecília)

A sclerosis multiplex a MANIT szekciótól függetlenül is téma volt a kongresszuson. Az SM új kórforma klasszifikációjának terápiás követelményeiről dr. Bencsik Krisztina adott áttekintést.

Neurostátusz workshop keretében az SM betegvizsgálat napi gyakorlatáról értekezett dr. Rajda Cecília, a MANIT SM platformfelelős alelnöke, aki cégszimpózium keretében "Finding NeMO, azaz hogyan diagnosztizálható az NMOSD" címmel is tartott előadást.

"Utazás az sclerosis multiplex központja felé" címmel adott elő prof. dr. Illés Zsolt, a MANIT elnökségi tagja.

Cégszimpózium keretében a Controversies in Neurology (CONy) Kongresszus fénypontjairól értekezett dr. Pukoli Dániellel közösen jegyzett előadásában dr. Mike Andrea MANIT elnökségi tag, az üléselnök itt szintén a MANIT elnökség tagja, dr. Jobbágy Zita volt.

MANIT hírek

Absztaktleadás: július 21-ig meghosszabbítottuk a lehetőséget

2024.07.05.
...

A MANIT is ott volt az SM betegekért rendezett nemzetközi SUP regattán

2024.06.17.
...

Neuroimmunológia a Magyar Neurológiai Társaság kongresszusán

2024.06.22.
...

Kitüntetést kapott orvostársaságunk a betegszervezeti partnerségért

2024.05.26.
...

Neuroimmunológia hírek

Mennyiben más az SM 18 év alatt és 45-50 év fölött?

2024.07.01.
...

Rekord részvétel az EAN finnországi kongresszusán

2024.07.01.
...

Podcast az NMOSD betegek mortalitásáról

2024.06.22.
...

Sclerosis multiplex: nem szabad a rosszabbodásra várni!

2024.05.29.
...

Szakmai lapszemle

Debreceni elismerést vehetett át dr. Csépány Tünde

2024.06.30.
...

Várja a tanulmányokat az Ideggyógyászati Szemle

2024.07.01.
...

Az egyedi méltányossági eljárások jövője - interjú Bidló Judittal

2024.06.18.
...

Hogyan értékelhetők az immunológiai hasonlóságok?

2024.05.15.
...