Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Neuroimmunológia hírek

Gulyás Balázs neurobiológus lett a kutatási hálózat új vezetője

A hír kategóriája: Neuroimmunológiai hírek

A cikk kelte: 2023.05.03.

MANIT

Gulyás Balázs neurobiológus lett az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) új vezetője.


Gulyás Balázs neurobiológus lett az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) új vezetője, eddigi életpályáját Vizi E. Szilveszter Széchenyi-díjas orvos, agykutató, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke méltatva elmondta: pályája, a Pannonhalmán tett érettségi, a Semmelweis Egyetemen szerzett diploma, valamint az ELTE-n folytatott több év fizikatanulás után 1981-ben kezdődik, amikor a tudós elhagyja Magyarországot, majd a leuveni katolikus egyetemen látórendszer élettanból PhD-fokozatig jut.

Posztdoktori tapasztalatait a stockholmi Karolinska Institute klinikai idegélettani tanszékén és az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológiai tanszékén szerezte meg. 1995-ben a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választották, emellett tagja az Európai Tudományos Akadémiának (Academia Europaea), ahol jelenleg az élettani és idegtudományi szekció elnöke, valamint tagja a Belga Királyi Orvostudományi Akadémiának.
Tiszteletbeli professzora a londoni Imperial College-nak, korábbi elnökhelyettese a szingapúri Nanjang Műszaki Egyetem (NTU) szenátusának, és emeritus elnöke az egyetem orvoskara idegtudomány és mentálhigiéniás programjának. Tagja a European Research Council egyik bizottságának.

Tudományos pályafutása során egyebek mellett dolgozott a rövid felezési idejű izotópok alkalmazási lehetőségeinek ki-és továbbfejlesztésében, valamint az agy látásban, szaglásban fontos területeinek és a memóriatárolásban játszott szerepének első térképszerű leírásában. Módszerével az egyes neurológiai betegségekben használt gyógyszerek hatásanalízisével foglalkozik. Jelenleg a két emberi agy közötti kommunikáció non-invazív lehetőségeit vizsgálja, a gondolatok átvitelét, az emberi idegrendszer teljesen új tulajdonságát kutatja - mutatott rá az MTI tudósítása szerint Vizi E. Szilveszter. Hozzátette: jelentős szerepet vállal tudományszervezőként is. Egyebek mellett a szingapúri egyetemen, felkérésre alapít egy szupermodern felszereltségű intézetet, irányít tudományos kutatásokat, képez PhD hallgatókat. Emellett mások mellett alapító tagja a Magyarország Barátai Alapítványnak.

Gulyás Balázs eddigi pályafutása során kilenc tudományos könyv szerzője, szerkesztője, társszerkesztője volt, több mint harminc tudományos könyvfejezet és több mint százkilencven lektorált tudományos közlemény, valamint hét szabadalom kötődik a nevéhez.

- Az ELKH alapjait a 19. században olyan tudósóriások tették le mint Eötvös Loránd, Szentágothai János vagy Szentgyörgyi Albert, a Magyar Tudományos Akadémia nevelte több évtizedig, majd három és fél évvel ezelőtt elvált az MTA-tól és onnantól Maróth Miklós nevelte tovább - hangsúlyozta Gulyás Balázs, az ELKH új vezetője.
Óriások vállán állok én magam és az intézet kutatói is, hiszen egy nagy múltra visszatekintő, rendkívül jól felépített hálózatról van szó - fogalmazott az ELKH új vezetője. Mint mondta, az ELKH új szakaszába lép, azt szeretnék, hogy az intézet működésében a tudományos teljesítmény, a társadalomra és a gazdaságra gyakorolt közvetlen vagy közvetett eredményalapú hatások érvényesüljenek, és ehhez megadják az adminisztratív, szervezeti és személyi támogatást a hálózat tagjainak - magyarázta Gulyás Balázs.

"Azt szeretnénk, hogy a 19. századhoz visszanyúló intézethálózat egy igazi 21. századi zászlóshajója lehessen a magyar kutatási és gazdasági ökoszisztémának" - magyarázta az új elnök.

Fotó: MTI/Soós Lajos

MANIT hírek

Sclerosis Multiplexes betegek országos találkozója Szegeden

2023.09.16.
...

Szakmai díjat vett át a MANIT Szakdolgozói Szekció egyik vezetője

2023.09.11.
...

Myasthenia Gravis az European Academy of Neurology (EAN) budapesti kongresszusán

2023.06.24.
...

Legyen a jubileumi MANIT X. Kongresszus előadója!

2023.06.05.
...

Neuroimmunológia hírek

Myasthenia Gravis: letölthető értékelési skálák a betegvizsgálathoz

2023.09.13.
...

NMOSD akadémia Lyonban magyar részvétellel

2023.09.11.
...

Nagy érdeklődés kíséri az idei Országos SM Napot is

2023.09.02.
...

Közzétették az idén Szegeden meghirdetett Országos SM Nap programját

2023.08.28.
...

Szakmai lapszemle

Kezdeti kezelés kihatása a későbbi rokkantságra SM-ben

2023.09.04.
...

Délkelet-Európai SM Centrumok real world tapasztalatai a cladribine hatóanyagról

2023.08.07.
...

Zárójelentés: orvos írta vagy a ChatGPT?

2023.08.06.
...

Összevonják az OGYÉI-t és az NNK-t

2023.08.01.
...