Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Neuroimmunológia hírek

Útmutató a kladribin 4 éves terápiás tartamát befejező páciensek további követésére és kezelésére

A hír kategóriája: Neuroimmunológiai hírek

A cikk kelte: 2022.12.22.

MANIT

A kladribin a sclerosis multiplex kezelésében használható szelektív immunrekonstitúciós terápia, melynek hatása hosszantartó. Ez a tartós hatás egyénenként különböző. A CLARITY vizsgálat alapján a terápiás időtartamot 4 évben mérjük, de vannak páciensek, akik négy éven túl is stabilak maradnak. A gyógyszer 2019 óta érhető el Magyarországon és a betegek a négy éves terápiás időtartam végéhez közelednek. Útmutatónkban a 4. éven túli terápiás tapasztalatokat összegezzük és ajánlást fogalmazunk meg a kladribin terápia 4. évét követő időszakra.

 


A Neurológiai Praxis című szaklapban közzétett publikáció szerint a kladribin terápiát 2017-ben hagyta jóvá az EMA a magas aktivitású relapszáló-remittáló sclerosis multiplex-ben (SM) szenvedő betegek kezelésére, míg Magyarországon 2019-ben egyedi méltányossági kérelmet követően írhatták fel először a kezelőorvosok, majd 2020. januártól anélkül is. A szelektív immunrekonstitúciós terápiát meghatározott időtartamban alkalmazzák. A jelenleg elfogadott nézet szerint, amely a randomizált, placebo-kontrollált CLARITY vizsgálat eredményeire támaszkodik, a terápiás időtartam két kezelési ciklusból áll, a ciklusok között egy év terápiás szünettel, majd két kezelésmentes év következik. Mivel Magyarországon is egyre több beteg közeledik a négyéves időtartam végéhez, időszerű a kérdés hogyan kövessük, illetve szükség esetén kezeljük tovább ezeket a pácienseket.

A kladribin 4 éves terápiás időtartamát befejező beteg esetében a további teendőket a gyulladásos betegségaktivitás jelenléte vagy annak hiánya határozza meg. A tartósan fennálló vagy újonnan jelentkező gyulladásos betegségaktivitás esetén további kezelés javasolt, amely történhet kladribinnel vagy válthatunk egy másik terápiára. A terápiás döntés a klinikai és radiológiai eredményeken alapul, melyek mellett a betegség lefolyását, a megelőző terápiákat és a biztonságossági szempontokat is értékeljük. Amennyiben nincs betegségaktivitásra utaló jel, a beteg szoros megfigyelése mellett dönthetünk a terápiamentes időszak meghosszabbítása mellett is.

A további teendő azon múlik, hogy hogyan, milyen állapotban jut el a beteg a 4 éves terápiás időtartam végéig, illetve hogyan alakul az állapota a 4. év után.

A teljes publikáció a Medical Online oldalán olvasható.

MANIT hírek

Sclerosis Multiplexes betegek országos találkozója Szegeden

2023.09.16.
...

Szakmai díjat vett át a MANIT Szakdolgozói Szekció egyik vezetője

2023.09.11.
...

Myasthenia Gravis az European Academy of Neurology (EAN) budapesti kongresszusán

2023.06.24.
...

Legyen a jubileumi MANIT X. Kongresszus előadója!

2023.06.05.
...

Neuroimmunológia hírek

Myasthenia Gravis: letölthető értékelési skálák a betegvizsgálathoz

2023.09.13.
...

NMOSD akadémia Lyonban magyar részvétellel

2023.09.11.
...

Nagy érdeklődés kíséri az idei Országos SM Napot is

2023.09.02.
...

Közzétették az idén Szegeden meghirdetett Országos SM Nap programját

2023.08.28.
...

Szakmai lapszemle

Kezdeti kezelés kihatása a későbbi rokkantságra SM-ben

2023.09.04.
...

Délkelet-Európai SM Centrumok real world tapasztalatai a cladribine hatóanyagról

2023.08.07.
...

Zárójelentés: orvos írta vagy a ChatGPT?

2023.08.06.
...

Összevonják az OGYÉI-t és az NNK-t

2023.08.01.
...