Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Szakmai lapszemle

Új szakmai ajánlás és annak értékelése a sclerosis multiplex terápiájáról

A hír kategóriája: Szakmai lapszemle

A cikk kelte: 2024.03.10.

MANIT

Megjelent a Magyar Neuroimmunológiai Társaság legújabb szakmai ajánlása a sclerosis multiplex diagnosztikájáról és kezeléséről. Az ajánlás vezető szerzője Csépány Tünde, a Debreceni Egyetem docense, a Neurológiai Klinika szakorvosa, aki a Debreceni Egyetem hírportálja számára is összefoglalta az ajánlás jelentőségét.

A szakemberek az irányelvek megfogalmazásával szeretnék segíteni az orvosokat a betegeik számára legeredményesebb terápia kiválasztásában. Az Ideggyógyászati Szemle Proceedings kiadásában megjelent irányelv összefoglalja a sclerosis multiplex jellegzetességeit, a kezelésére vonatkozó javaslatokat, valamint a terápia alkalmazásának szakmai és szervezeti feltételeit. A cél, hogy a megfogalmazott ajánlások alkalmazásával a Magyarországon kezelt SM-betegek ellátása egységes legyen, a nemzetközi standardoknak és kritériumnak megfeleljen. A jelenlegi irányelv a legújabb klinikai kutatások eredményei, bizonyítékai alapján tesz javaslatot a diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokról, illetve a betegek kezeléséről.

- A legutóbbi ajánlást tíz éve készítettük el. Azóta a terápia és a diagnosztika is jelentősen fejlődött. Ma már a legkorszerűbb vizsgálati módszerek alkalmazása lehetővé teszi, hogy minél korábban felállítsuk a biztos diagnózist, ennek köszönhetően pedig hamar elkezdhetjük a kezelést, amely így sokkal hatékonyabban alkalmazható hosszútávon. A szakmai anyagunkban ajánlásokat fogalmazunk meg többek között a fizikális, a kötelező és a kiegészítő diagnosztikai vizsgálatokkal kapcsolatban – nyilatkozta a Dehir.hu portál számára Csépány Tünde, az ajánlás vezető szerzője, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Neurológiai Tanszék egyetemi docense, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság volt elnöke, jelenleg vezetőségi tagja.

A szakmai anyag a diagnosztikára vonatkozó ajánlás mellett összefoglalja az SM terápiájában jelenleg alkalmazható gyógyszerekkel kapcsolatos információkat, tapasztalatokat, valamint javaslatokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy az orvosok milyen szempontok alapján szelektáljanak a készítmények közül. Külön kitér például a várandós kismamák vagy a súlyos vírusfertőzéssel küzdők kezelésére.

- Már húsz készítmény áll rendelkezésünkre, nemcsak injekciós, intravénás, hanem ritkább adagolású – akár féléves, havi rendszerességgel vagy évente csak néhány napig szedett – tabletta formában is. Sőt az utóbbi két évben az addig kezelhetetlen betegcsoport számára is fejlesztettek ki hatékony gyógyszert. Ajánlásunkkal a készítmények közötti eligazodást szeretnénk segíteni. Célunk, hogy a szakemberek döntését oly módon befolyásoljuk, hogy betegeik számára a legeredményesebb ellátást választhassák ki. Az irányelvek csak ajánlások, amelyeket az orvos mindig az adott beteg állapotának, szükségleteinek és preferenciáinak megfelelően alkalmazhat – tette hozzá Csépány Tünde.

A javaslatban hangsúlyozzák továbbá, hogy a kezelés komplexitása miatt indokolt a betegek speciális centrumban történő ellátása. A szakmai ajánlás az életmódra vonatkozó ajánlásokat is megfogalmaz, többek között a fizioterápiával, a testmozgással, a diétával kapcsolatban, illetve kiemeli a stressz és a dohányzás negatív hatásait. Az összefoglalóban felhívják a figyelmet a pszichés támogatás fontosságára is, amely a tapasztalatok szerint javítja az SM-es beteg életminőségét. A szakemberek kitérnek a betegek rehabilitációjára is, amelyet egyénre szabottan kell megtervezni, hogy a fizikai, pszichés és mentális károsodásokkal élő beteg megszerezze azokat a képességeket, amelyek segítségével csökkenteni tudja a fogyatékosság mértékét, optimalizálja a megmaradt funkcióit, hogy a betegség tünetei a lehető legkisebb mértékben korlátozzák a munkavégzésben, a magánéletében és társadalmi kapcsolataiban.

Az ajánlás vezető szerzője, Csépány Tünde 1992-ben a Neurológiai Klinika tradicionális stroke profilja mellett a neuroimmunológiai gondozás megalapítója, az SM centrum vezetője. Az SM Betegek Országos Egyesülete Orvosi Tanácsadó Testület alelnöke (2006-2009), majd elnöke (2009-2012), a Magyar Neuroimmunológiai Társaság elnöke (2013-2016), az ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis) tanácstagja (2005-2011 és 2014-2019), valamint az Európai Neurológiai Akadémia (EAN) tudományos SM platform tagja 2017-től. 2017 és 2020 között a több új SM gyógyszer befogadását tárgyaló European Medicines Agency európai vezetőség delegált tudományos tanácsadója.

Forrás és fotó: Debreceni Egyetem

MANIT hírek

Külföldi szaktekitélyek a MANIT 2024-es kongresszusán

2024.05.22.
...

MANIT XI. Kongresszus: a szervezők köszöntője - fókuszban a hálózatok

2024.05.20.
...

Közgyűlési meghívó 2024. május 10-re

2024.04.24.
...

Sclerosis multiplex: hiánypótló komplex szakmai irányelv az egységes hazai ellátásért

2024.03.20.
...

Neuroimmunológia hírek

Akadémiai Díj az immunrendszer és az idegrendszer kutatásáért

2024.05.15.
...

Aferezis kezelések neuroimmunológiai betegségekben

2024.04.24.
...

20 szakmai előadás a magyar-szlovák határmenti neurológus találkozón

2024.04.16.
...

Magyar Neurológiai Társaság: a szegedi kongresszus előzetes programja

2024.04.04.
...

Szakmai lapszemle

Hogyan értékelhetők az immunológiai hasonlóságok?

2024.05.15.
...

A neurofilamentum könnyűláncok prognosztikai értéke SM-ben

2024.04.03.
...

Az idő myelin: atrófia és klinikai progresszió akadályozása SM-ben

2024.03.27.
...

A B-sejtek "mulasztása" állhat az NMOSD kialakulásának hátterében?

2024.03.26.
...