Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Szakmai lapszemle

Aktualitások a klinikai neurofiziológiában

A hír kategóriája: Szakmai lapszemle

A cikk kelte: 2023.02.03.

MANIT

A Magyar Klinikai Neurofiziológiai Társaság 49. kongresszusán mintegy kétszáz szakorvos és szakasszisztens cseréli ki tapasztalatait.

A klinikai neurofiziológia a központi idegrendszer, a perifériás idegek, a neuromuscularis betegségek vizsgálatával foglalkozik, az utóbbi években a perifériás idegek ultrahangos vizsgálata segíti a pontos diagnózist. A szakterülethez tartozik többek között az agyi elektromos tevékenység (EEG), a perifériás idegek és az izmok (elektroneurográfia és elektromiográfia), a kiváltott válaszpotenciálok vizsgálata. A Debreceni Egyetemen jelentős hagyományai vannak a klinikai neurofiziológiának. Szakmai teljesítményüket ismerik el azzal is, hogy most Debrecenben rendezik meg a Magyar Klinikai Neurofiziológiai Társaság kongresszusát – emelte ki Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja a rendezvény megnyitóján.

Amint a Debreceni Egyetem unideb.hu portáljának beszámolójából kiderül, Kamondi Anita, a társaság elnöke a megnyitón örömét fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány után ismét személyesen találkozhatnak a kongresszus résztvevői Debrecenben, ahol mindig színvonalas konferenciákon, továbbképzéseken vehetnek részt. A 21. századi modern oktatási centrum, a Learning Center pedig tökéletes helyszínt biztosít a tanácskozáshoz. A Magyar Klinikai Neurofiziológiai Társaság több mint ötven éves múltra tekinthet vissza. 2008 óta van lehetőség megfelelő szakképzést követően ráépített szakvizsga megszerzésére. Történelme során mindig meghatározó volt a különböző, újnak számító módszerek klinikai diagnosztikába történő bevezetésében, a szakorvos- és szakasszisztens-képzésben, valamint a továbbképzésben.

– A kongresszusainkon lehetőség nyílik a legújabb, a szakmát érintő újdonságok bemutatására, felkért referátumok és szabadon bejelentett előadások formájában. A jelenlegi rendezvényen az eddigieknél nagyobb teret szeretnénk szentelni az esetbemutatásoknak, melyek fiatalabb és tapasztaltabb kollégák számára egyaránt igen tanulságosak lehetnek, és jól demonstrálják a klinikai neurofiziológiai módszerek használhatóságát és hasznosságát a mindennapi diagnosztikában és differenciál-diagnosztikában – mondta Fekete István, a DE ÁOK Neurológiai Tanszék professor emeritusa, a rendezvény főszervezője.

A három napos debreceni tanácskozáson többek között az epilepszia és az Alzheimer-kór kapcsolatáról, a genetikus epilepszia-hajlam neurofiziológiai megközelítéséről, az alvászavarok diagnosztikájáról, a fokális epilepszia új terápiás lehetőségeiről is hallhatnak a résztvevők, illetve előadás hangzik el arról is, hogyan ítélhető meg az agyvérzés funkcionális kimenetele az agyi elektromos tevékenység (EEG) és a motoros kiváltott válasz (MEP) vizsgálatával.

A kongresszuson megválasztották a társaság új vezetőségét is. A közgyűlésen a következő négy évre Fekete Istvánt, az Általános Orvostudományi Kar professor emeritusát választották a Magyar Klinikai Neurofiziológiai Társaság elnökének.

Forrás: unideb.hu

MANIT hírek

Sclerosis Multiplexes betegek országos találkozója Szegeden

2023.09.16.
...

Szakmai díjat vett át a MANIT Szakdolgozói Szekció egyik vezetője

2023.09.11.
...

Myasthenia Gravis az European Academy of Neurology (EAN) budapesti kongresszusán

2023.06.24.
...

Legyen a jubileumi MANIT X. Kongresszus előadója!

2023.06.05.
...

Neuroimmunológia hírek

Myasthenia Gravis: letölthető értékelési skálák a betegvizsgálathoz

2023.09.13.
...

NMOSD akadémia Lyonban magyar részvétellel

2023.09.11.
...

Nagy érdeklődés kíséri az idei Országos SM Napot is

2023.09.02.
...

Közzétették az idén Szegeden meghirdetett Országos SM Nap programját

2023.08.28.
...

Szakmai lapszemle

Kezdeti kezelés kihatása a későbbi rokkantságra SM-ben

2023.09.04.
...

Délkelet-Európai SM Centrumok real world tapasztalatai a cladribine hatóanyagról

2023.08.07.
...

Zárójelentés: orvos írta vagy a ChatGPT?

2023.08.06.
...

Összevonják az OGYÉI-t és az NNK-t

2023.08.01.
...