Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Szakmai lapszemle

Magyar kutatók által felfedezett idegpálya fedi fel az agy eddig nem ismert kapcsolatait

Szakmai lapszemle 2023.01.23.
A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) munkatársai egy eddig ismeretlen idegpályát fedeztek fel az agykéreg és az információk feldolgozásában legnagyobb szerepet játszó kéreg alatti agyi régió, a talamusz között. Minthogy az e területek közötti kapcsolat már sok évtizede az agytudomány egyik legkutatottabb témája, egy soha nem látott kommunikációs csatorna felfedezése valóságos szenzáció. Nem csoda, hogy az eredményeket a világ legfontosabb idegtudományi folyóirata, a Nature Neuroscience közölte. A tanulmány első szerzője, Hádinger Nóra, illetve a kutatócsoport vezetője, Acsády László adott interjút az MTA.hu portálnak.

Keresik a depressziót az agyban, hogy majd kezelni próbálják

Szakmai lapszemle 2023.01.10.
Az amerikai kutatóknak sikerült összefüggést találniuk az agy egy bizonyos régiójának aktivitása, valamint a depresszió mértéke között.

Visszanézhető webinárium a depresszió kezezélésől

Szakmai lapszemle 2023.01.09.
Számos közlemény hangsúlyozza, hogy a fizikai aktivitásnak jótékony hatása van depressziós betegek esetében is. A fizikai aktivitáson túl az aktív életvitel több ponton befolyásolja a beteg életminőségét, magát a kezelést, és nem utolsó sorban gazdasági aspektusai is vannak.

 

Sclerosis multiplex gyermekkorban: meg kell fékezni a betegséget

Szakmai lapszemle 2022.12.22.
Ugyan a kezelési lehetőségek bővültek, de nagy kihívás, amikor egy még fejlődésben lévő idegrendszert támad meg az immunrendszer és alakul ki sclerosis multiplex. Az ingyenes, országos Multiplex Magazin a gyermekkorban diagnosztizált SM mellett ír arról is, hogyan haladhat előre úgy a betegség, hogy nem okoz tüneteket, hogyan befolyásolja a bélflóra állapota az idegrendszert, foglalkozik a depresszió csökkentésének lehetőségével, valamint hogy milyen étrend javasolható SM betegeknek.

Alemtuzumabterápiával kezelt SM betegek követéses vizsgálata a szegedi Sclerosis Multiplex Centrumban

Szakmai lapszemle 2022.12.01.
A relapszus-remisszió kórformájú sclerosis multiplex kezelési stratégiája az elmúlt évtizedben jelentő­sen megváltozott. Míg korábban az eszkalációs terápia volt az elfogadott terápiás módszer, napjainkban magas betegségaktivitás esetén lehetőség van indukciós kezelés indítására is. Az Ideggyógyászati Szemlében bemutatott vizsgálatban az alemtuzumabbal kezelt betegek regiszterben rögzített adatait dolgozták fel.

Módosult-e a pandémia alatt az ocrelizumabkezelés? Igen.

Szakmai lapszemle 2022.12.01.
Tudjuk, hogy a sclerosis multiplex (SM) kezelési algoritmusai megváltoztak a pandémia alatt. A publikációban bemutatott vizsgálat célja az volt, hogy elemezzék, megváltozott-e az ocrelizumabkezelésben (OCR) részesült betegpopuláció a pandémia alatt, milyen volt a betegek terápiás adherenciája, és milyen volt a Coronavirus Disease-19 (Covid-19) betegség lefolyása az OCR-kezelésben részesült betegek körében. Kérdőíves vizsgálatot végeztenk.

Az oxidatív sressz vizsgálata multifokális motoros neuropathiában szenvedő betegeknél

Szakmai lapszemle 2022.11.30.
A multifokális motoros neuropathia (MMN) ritka, immunmediált progresszív betegség, ami kizárólag a motoros idegeket érinti. Habár számos tanulmány leírta az oxidatív stressz szerepét a perifériás neuropathiákban, MMN-ben még nem vizsgálták ennek a patomechamizmusnak a szerepét.

Amikor ütemet vált az SM: fókuszban a szekunder progresszív sclerosis multiplex

Szakmai lapszemle 2022.11.30.
Az SM betegek többségénél fel-fellángoló idegrendszeri gyulladásoktól kísért sclerosis multiplexet állapítanak meg a diagnóziskor, ám ez sokaknál később átalakul hirtelen állapotrosszabbodástól mentes, viszont folyamatosan romló kórformába, amikor már sokkal korlátozottabbak a kezelési lehetőségek. Az ingyenes, országos Multiplex Magazin azt járja körbe, mit tehetnek az orvosok és mit tehetnek a betegek a kilátások javításáért.

Egyedi méltányosság: gyorsabb befogadás, gyorsabb elbírálás jöhet

Szakmai lapszemle 2022.11.20.
Süveges Piroska, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) osztályvezetője arról számolt be, hogy dolgoznak egy új webes felületen, új programon az egyedi méltányossági kérelem benyújtásának egyszerűsítése érdekében. Javaslatuk szerint az egyedi méltányossági kérelem feltételéül kellene szabni, hogy a forgalmazó nyújtsa be a társadalombiztosítási támogatási kérelmet a normál finanszírozás mielőbbi lehetősége érdekében.

ECTRIMS 2022: szakterületenként letölthető tömör összegzések

Szakmai lapszemle 2022.11.20.
Az ECTRIMS szervezőbizottsága ebben az évben is közzétette a kongresszus kiemelt előadásainak tematikus összegzését. Töltse le a PDF riportokat!