Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Szakmai lapszemle

Alemtuzumabterápiával kezelt SM betegek követéses vizsgálata a szegedi Sclerosis Multiplex Centrumban

Szakmai lapszemle 2022.12.01.
A relapszus-remisszió kórformájú sclerosis multiplex kezelési stratégiája az elmúlt évtizedben jelentő­sen megváltozott. Míg korábban az eszkalációs terápia volt az elfogadott terápiás módszer, napjainkban magas betegségaktivitás esetén lehetőség van indukciós kezelés indítására is. Az Ideggyógyászati Szemlében bemutatott vizsgálatban az alemtuzumabbal kezelt betegek regiszterben rögzített adatait dolgozták fel.

Módosult-e a pandémia alatt az ocrelizumabkezelés? Igen.

Szakmai lapszemle 2022.12.01.
Tudjuk, hogy a sclerosis multiplex (SM) kezelési algoritmusai megváltoztak a pandémia alatt. A publikációban bemutatott vizsgálat célja az volt, hogy elemezzék, megváltozott-e az ocrelizumabkezelésben (OCR) részesült betegpopuláció a pandémia alatt, milyen volt a betegek terápiás adherenciája, és milyen volt a Coronavirus Disease-19 (Covid-19) betegség lefolyása az OCR-kezelésben részesült betegek körében. Kérdőíves vizsgálatot végeztenk.

Az oxidatív sressz vizsgálata multifokális motoros neuropathiában szenvedő betegeknél

Szakmai lapszemle 2022.11.30.
A multifokális motoros neuropathia (MMN) ritka, immunmediált progresszív betegség, ami kizárólag a motoros idegeket érinti. Habár számos tanulmány leírta az oxidatív stressz szerepét a perifériás neuropathiákban, MMN-ben még nem vizsgálták ennek a patomechamizmusnak a szerepét.

Amikor ütemet vált az SM: fókuszban a szekunder progresszív sclerosis multiplex

Szakmai lapszemle 2022.11.30.
Az SM betegek többségénél fel-fellángoló idegrendszeri gyulladásoktól kísért sclerosis multiplexet állapítanak meg a diagnóziskor, ám ez sokaknál később átalakul hirtelen állapotrosszabbodástól mentes, viszont folyamatosan romló kórformába, amikor már sokkal korlátozottabbak a kezelési lehetőségek. Az ingyenes, országos Multiplex Magazin azt járja körbe, mit tehetnek az orvosok és mit tehetnek a betegek a kilátások javításáért.

Egyedi méltányosság: gyorsabb befogadás, gyorsabb elbírálás jöhet

Szakmai lapszemle 2022.11.20.
Süveges Piroska, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) osztályvezetője arról számolt be, hogy dolgoznak egy új webes felületen, új programon az egyedi méltányossági kérelem benyújtásának egyszerűsítése érdekében. Javaslatuk szerint az egyedi méltányossági kérelem feltételéül kellene szabni, hogy a forgalmazó nyújtsa be a társadalombiztosítási támogatási kérelmet a normál finanszírozás mielőbbi lehetősége érdekében.

ECTRIMS 2022: szakterületenként letölthető tömör összegzések

Szakmai lapszemle 2022.11.20.
Az ECTRIMS szervezőbizottsága ebben az évben is közzétette a kongresszus kiemelt előadásainak tematikus összegzését. Töltse le a PDF riportokat!

A látóideggyulladás diagnózisa és klasszifikációja

Szakmai lapszemle 2022.10.13.
101 nemzetközi szakértő a látóideggyulladás kritériumát és osztályozását írta le egy 3 éves munka során, a Delpi módszert alkalmazva. A szakértő panel neurológusokból, szemészekből, neuro-oftalmológusokból és radiológusokból állt.

Spaszticitás, SM terápiák, fájdalomcsillapítás a Neurológiai Praxisban

Szakmai lapszemle 2022.07.17.
A Neurológiai Praxis legújabb számában a neuroimmunológiai betegségek kezelésében hasznosítható publikációk is olvashatók.

Hazai kutatás a mikroglia sejtek agyi keringés szabályozásában betöltött szerepéről

Szakmai lapszemle 2022.03.02.
Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) Dénes Ádám által vezetett Lendület Neuroimmunológia Kutatócsoportja elsőként tárta fel a mikroglia sejtek szerepét az agyi keringés és a neurovaszkuláris csatolás szabályozásában.

Felmérés a COVID19 neurológiai vonatkozásairól

Szakmai lapszemle 2021.05.12.

Az EAN felmérést végez a COVID19 neurológiai vonatkozásairól. A kérdőív kitöltése kb. 4 percet vesz igénybe. Kérjük azokat a Kollégákat akik részt vettek COVID beteg ellátásában töltsék ki a kérdőívet a https://www.surveymonkey.com/r/eancovidsurvey_email weblapon.

Köszönettel:

a Magyar Neurológiai Társaság vezetősége