Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MANIT hírek

Sclerosis multiplex: hiánypótló komplex szakmai irányelv az egységes hazai ellátásért

A hír kategóriája: MANIT hírek

A cikk kelte: 2024.03.20.

MANIT

Egy évtizede nem született olyan átfogó orvosszakmai ajánlás a sclerosis multiplexről hazánkban, mint a Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) által a közelmúltban közzétett irányelv, amely a sclerosis multiplex diagnosztikájának, kezelésének, gondozásának, rehabilitációjának minden aspektusára részletesen kitér.

Amint dr. Csépány Tünde, a 16 szerző által jegyzett publikáció vezető szerzője fogalmaz, legutóbb tíz évvel ezelőtt készült hasonló alapossággal szakmai ajánlás, ám egy évtized alatt annyi új ismeret gyűlt össze az SM betegségről és olyan mértékben megváltoztak a kezelési lehetőségek is, hogy indokolt volt ezt egy új, konszenzussal elfogadott munkában összefoglalni.

– Nem is olyan régen még egyetlen MRI vizsgálatra volt szükség a betegség diagnózisakor és négy-öt terápiából tudtunk választani a betegeink számára. Ma, amikor mintegy húsz terápia áll rendelkezésünkre, az MRI vizsgálatok rendszeres elvégzése, a terápiás hatékonyság folyamatos követése alapfeltétele a gondozásnak. Ma már nemcsak a relapszusok a mérvadóak, hanem sokkal szélesebb körű diagnosztikai módszerekkel, cizelláltabban kell megítélnünk a betegség aktivitását, s egyre több biomarker is rendelkezésre áll a beteg aktuális állapotának feltérképezéséhez – érzékelteti a végbement változásokat Csépány Tünde.

– A legutóbbi európai szintű ajánlás is már több mint 5 éves, s bár nekilátott a nemzetközi orvostársaság (ECTRIMS) a felújításnak, ez máig nem történt meg. Az idő viszont rohan, évről-évre újabb és újabb betegek százainak sorsa múlik azon, hogy esetükben alkalmazzuk-e a tudomány legújabb eredményeit, amelyek az SM betegséggel évek óta élők kezelését, ezáltal kilátásait is befolyásolhatják – érvel Csépány Tünde, miért látták időszerűnek a hazai ajánlás megújítását. 2021. októberben láttak neki a munkának, a kézirat lezárására 2023. augusztusában kerülhetett sor, míg az anyag nyomtatásban a Clinical Neuroscience folyóirat Proceedings-kiadásában jelent meg 2024. februárban.

A nemzeti szintű protokollok kidolgozása azért is indokolt, mert ugyan ezek a nemzetközi szinten publikált evidenciákon alapulnak, azonban figyelemmel kell lenni a hazai sajátosságokra és realitásokra is akkor, ha a gyakorlatban is használható, a hazai szakorvosok számára is követhető útmutatót akarnak összeállítani. A munka alaposságát jelzi, hogy közel 350 hazai és nemzetközi hivatkozás található a publikációban: minden egyes alfejezet önálló irodalomgyűjteményt kapott, így az adott részterület iránt érdeklődő szakemberek azonnal rátalálhatnak az adott diagnosztikai, terápiás, gondozási vagy speciális élethelyzetre vonatkozó kapcsolódó releváns tudományos cikkekre.

– A fő célkitűzés az esélyegyenlőség elősegítése, a Magyarországon kezelt SM-betegek ellátásának egységesítése. Mivel több mint harminc SM centrumban kezelnek ma SM betegeket hazánkban, a MANIT kezdetek óta azért dolgozik, hogy egy SM beteg kezelésének minősége ne múljon a lakhelyén, hanem a gondozása megfeleljen a nemzetközi standardoknak és kritériumoknak, függetlenül attól, hogy melyik hazai neurológián történik – fogalmaz Csépány Tünde.

>>> MANIT SM szakmai protokoll letöltése

MANIT hírek

Sclerosis multiplex: hiánypótló komplex szakmai irányelv az egységes hazai ellátásért

2024.03.20.
...

MANIT Kongresszus 2024-ben: itt a helyszín és az időpont!

2024.02.10.
...

Hogyan értékeli a MANIT elnöke az új SM finanszírozást?

2024.01.12.
...

SM kezelés: a jelen költsége a jövő életminősége

2023.12.30.
...

Neuroimmunológia hírek

20 szakmai előadás a magyar-szlovák határmenti neurológus találkozón

2024.04.16.
...

Magyar Neurológiai Társaság: a szegedi kongresszus előzetes programja

2024.04.04.
...

Székesfehérváron találkoznak, 50 év relikviáit gyűjtik a gyermekneurológusok

2024.04.03.
...

Nemzetközi neuroimmunológiai konferencia Lettországban magyar részvétellel

2024.04.03.
...

Szakmai lapszemle

A neurofilamentum könnyűláncok prognosztikai értéke SM-ben

2024.04.03.
...

Az idő myelin: atrófia és klinikai progresszió akadályozása SM-ben

2024.03.27.
...

A B-sejtek "mulasztása" állhat az NMOSD kialakulásának hátterében?

2024.03.26.
...

Európai egészségügyi adattér: mit hozhat az ellátásban, a kutatásban?

2024.03.20.
...