Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Szakmai lapszemle

Új szakmai ajánlás és annak értékelése a sclerosis multiplex terápiájáról

A hír kategóriája: Szakmai lapszemle

A cikk kelte: 2024.03.10.

MANIT

Megjelent a Magyar Neuroimmunológiai Társaság legújabb szakmai ajánlása a sclerosis multiplex diagnosztikájáról és kezeléséről. Az ajánlás vezető szerzője Csépány Tünde, a Debreceni Egyetem docense, a Neurológiai Klinika szakorvosa, aki a Debreceni Egyetem hírportálja számára is összefoglalta az ajánlás jelentőségét.

A szakemberek az irányelvek megfogalmazásával szeretnék segíteni az orvosokat a betegeik számára legeredményesebb terápia kiválasztásában. Az Ideggyógyászati Szemle Proceedings kiadásában megjelent irányelv összefoglalja a sclerosis multiplex jellegzetességeit, a kezelésére vonatkozó javaslatokat, valamint a terápia alkalmazásának szakmai és szervezeti feltételeit. A cél, hogy a megfogalmazott ajánlások alkalmazásával a Magyarországon kezelt SM-betegek ellátása egységes legyen, a nemzetközi standardoknak és kritériumnak megfeleljen. A jelenlegi irányelv a legújabb klinikai kutatások eredményei, bizonyítékai alapján tesz javaslatot a diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokról, illetve a betegek kezeléséről.

- A legutóbbi ajánlást tíz éve készítettük el. Azóta a terápia és a diagnosztika is jelentősen fejlődött. Ma már a legkorszerűbb vizsgálati módszerek alkalmazása lehetővé teszi, hogy minél korábban felállítsuk a biztos diagnózist, ennek köszönhetően pedig hamar elkezdhetjük a kezelést, amely így sokkal hatékonyabban alkalmazható hosszútávon. A szakmai anyagunkban ajánlásokat fogalmazunk meg többek között a fizikális, a kötelező és a kiegészítő diagnosztikai vizsgálatokkal kapcsolatban – nyilatkozta a Dehir.hu portál számára Csépány Tünde, az ajánlás vezető szerzője, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Neurológiai Tanszék egyetemi docense, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság volt elnöke, jelenleg vezetőségi tagja.

A szakmai anyag a diagnosztikára vonatkozó ajánlás mellett összefoglalja az SM terápiájában jelenleg alkalmazható gyógyszerekkel kapcsolatos információkat, tapasztalatokat, valamint javaslatokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy az orvosok milyen szempontok alapján szelektáljanak a készítmények közül. Külön kitér például a várandós kismamák vagy a súlyos vírusfertőzéssel küzdők kezelésére.

- Már húsz készítmény áll rendelkezésünkre, nemcsak injekciós, intravénás, hanem ritkább adagolású – akár féléves, havi rendszerességgel vagy évente csak néhány napig szedett – tabletta formában is. Sőt az utóbbi két évben az addig kezelhetetlen betegcsoport számára is fejlesztettek ki hatékony gyógyszert. Ajánlásunkkal a készítmények közötti eligazodást szeretnénk segíteni. Célunk, hogy a szakemberek döntését oly módon befolyásoljuk, hogy betegeik számára a legeredményesebb ellátást választhassák ki. Az irányelvek csak ajánlások, amelyeket az orvos mindig az adott beteg állapotának, szükségleteinek és preferenciáinak megfelelően alkalmazhat – tette hozzá Csépány Tünde.

A javaslatban hangsúlyozzák továbbá, hogy a kezelés komplexitása miatt indokolt a betegek speciális centrumban történő ellátása. A szakmai ajánlás az életmódra vonatkozó ajánlásokat is megfogalmaz, többek között a fizioterápiával, a testmozgással, a diétával kapcsolatban, illetve kiemeli a stressz és a dohányzás negatív hatásait. Az összefoglalóban felhívják a figyelmet a pszichés támogatás fontosságára is, amely a tapasztalatok szerint javítja az SM-es beteg életminőségét. A szakemberek kitérnek a betegek rehabilitációjára is, amelyet egyénre szabottan kell megtervezni, hogy a fizikai, pszichés és mentális károsodásokkal élő beteg megszerezze azokat a képességeket, amelyek segítségével csökkenteni tudja a fogyatékosság mértékét, optimalizálja a megmaradt funkcióit, hogy a betegség tünetei a lehető legkisebb mértékben korlátozzák a munkavégzésben, a magánéletében és társadalmi kapcsolataiban.

Az ajánlás vezető szerzője, Csépány Tünde 1992-ben a Neurológiai Klinika tradicionális stroke profilja mellett a neuroimmunológiai gondozás megalapítója, az SM centrum vezetője. Az SM Betegek Országos Egyesülete Orvosi Tanácsadó Testület alelnöke (2006-2009), majd elnöke (2009-2012), a Magyar Neuroimmunológiai Társaság elnöke (2013-2016), az ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis) tanácstagja (2005-2011 és 2014-2019), valamint az Európai Neurológiai Akadémia (EAN) tudományos SM platform tagja 2017-től. 2017 és 2020 között a több új SM gyógyszer befogadását tárgyaló European Medicines Agency európai vezetőség delegált tudományos tanácsadója.

Forrás és fotó: Debreceni Egyetem

MANIT hírek

Sclerosis multiplex: hiánypótló komplex szakmai irányelv az egységes hazai ellátásért

2024.03.20.
...

MANIT Kongresszus 2024-ben: itt a helyszín és az időpont!

2024.02.10.
...

Hogyan értékeli a MANIT elnöke az új SM finanszírozást?

2024.01.12.
...

SM kezelés: a jelen költsége a jövő életminősége

2023.12.30.
...

Neuroimmunológia hírek

20 szakmai előadás a magyar-szlovák határmenti neurológus találkozón

2024.04.16.
...

Magyar Neurológiai Társaság: a szegedi kongresszus előzetes programja

2024.04.04.
...

Székesfehérváron találkoznak, 50 év relikviáit gyűjtik a gyermekneurológusok

2024.04.03.
...

Nemzetközi neuroimmunológiai konferencia Lettországban magyar részvétellel

2024.04.03.
...

Szakmai lapszemle

A neurofilamentum könnyűláncok prognosztikai értéke SM-ben

2024.04.03.
...

Az idő myelin: atrófia és klinikai progresszió akadályozása SM-ben

2024.03.27.
...

A B-sejtek "mulasztása" állhat az NMOSD kialakulásának hátterében?

2024.03.26.
...

Európai egészségügyi adattér: mit hozhat az ellátásban, a kutatásban?

2024.03.20.
...