Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Neuroimmunológia hírek

Útmutató a kladribin 4 éves terápiás tartamát befejező páciensek további követésére és kezelésére

A hír kategóriája: Neuroimmunológiai hírek

A cikk kelte: 2022.12.22.

MANIT

A kladribin a sclerosis multiplex kezelésében használható szelektív immunrekonstitúciós terápia, melynek hatása hosszantartó. Ez a tartós hatás egyénenként különböző. A CLARITY vizsgálat alapján a terápiás időtartamot 4 évben mérjük, de vannak páciensek, akik négy éven túl is stabilak maradnak. A gyógyszer 2019 óta érhető el Magyarországon és a betegek a négy éves terápiás időtartam végéhez közelednek. Útmutatónkban a 4. éven túli terápiás tapasztalatokat összegezzük és ajánlást fogalmazunk meg a kladribin terápia 4. évét követő időszakra.

 


A Neurológiai Praxis című szaklapban közzétett publikáció szerint a kladribin terápiát 2017-ben hagyta jóvá az EMA a magas aktivitású relapszáló-remittáló sclerosis multiplex-ben (SM) szenvedő betegek kezelésére, míg Magyarországon 2019-ben egyedi méltányossági kérelmet követően írhatták fel először a kezelőorvosok, majd 2020. januártól anélkül is. A szelektív immunrekonstitúciós terápiát meghatározott időtartamban alkalmazzák. A jelenleg elfogadott nézet szerint, amely a randomizált, placebo-kontrollált CLARITY vizsgálat eredményeire támaszkodik, a terápiás időtartam két kezelési ciklusból áll, a ciklusok között egy év terápiás szünettel, majd két kezelésmentes év következik. Mivel Magyarországon is egyre több beteg közeledik a négyéves időtartam végéhez, időszerű a kérdés hogyan kövessük, illetve szükség esetén kezeljük tovább ezeket a pácienseket.

A kladribin 4 éves terápiás időtartamát befejező beteg esetében a további teendőket a gyulladásos betegségaktivitás jelenléte vagy annak hiánya határozza meg. A tartósan fennálló vagy újonnan jelentkező gyulladásos betegségaktivitás esetén további kezelés javasolt, amely történhet kladribinnel vagy válthatunk egy másik terápiára. A terápiás döntés a klinikai és radiológiai eredményeken alapul, melyek mellett a betegség lefolyását, a megelőző terápiákat és a biztonságossági szempontokat is értékeljük. Amennyiben nincs betegségaktivitásra utaló jel, a beteg szoros megfigyelése mellett dönthetünk a terápiamentes időszak meghosszabbítása mellett is.

A további teendő azon múlik, hogy hogyan, milyen állapotban jut el a beteg a 4 éves terápiás időtartam végéig, illetve hogyan alakul az állapota a 4. év után.

A teljes publikáció a Medical Online oldalán olvasható.