Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MANIT hírek

Vécsei László professzor a 2022-es Baló Emlékérem díjazottja

A hír kategóriája: MANIT hírek

A cikk kelte: 2022.09.22.

MANIT

A MANIT IX. Kongresszusán prof. dr. Vécsei László akadémikus professzor vehette át a Baló Emlékérmet.

Középfokú vegyész bizonyítványa után a Szegedi Orvostudományi Egyetemen első éves hallgatóként, diákkörösként, demonstrátorként a Műtéttani, majd a Kórélettani Intézetben dolgozott. Orvosi diplomát (1979), laboratóriumi szakorvosi és neuroendokrinológus képesítést szerzett, majd Pécsen az Idegklinikán folytatta gyógyító munkáját. Neurológiából szakvizsgázott, majd megvédte kandidátusi disszertációját (1986) és Svédországban értekezése alapján "Lundi Egyetem Doktora" fokozatot kapott. Bostonban a Harvard Egyetem, Massachusetts General Hospital Neurológiai Klinikáján dolgozott, majd megvédte az MTA D.Sc. téziseit (1992).

Egyetemi megbízatásaként Szegeden 26 évig (1993-2019) ellátta a Neurológiai Részleg, majd Neurológiai Klinika vezető teendőit. Munkatársaival a Neurológiai Részleget stroke és neurorehabilitációs osztállyal kiegészítve 100 ágyas klinikát szervezett, s a Liquordiagnosztika Laboratórium mellett Biobankot hoztak létre, továbbá klinikai kísérletes neurofiziológiai és képalkotó (neuroimaging) kutatólaboratóriumokat alakítottak ki. Emellett neurokémiai, neuroimmunhisztokémiai, neurogenetikai és kísérletes magatartásfarmakológiai laboratóriumok szerveződtek az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoport bázisán. Klinikai programjaiban több mint 60 Ph. D. védés történt.

Szegeden az Általános Orvosi Kar dékánja volt. Jelenleg a Neurológiai Klinika egyetemi tanára, az Idegtudományi Kutatócsoport vezetője és az Egyetemi Doktori Tanács elnöke.

Az MTA levelező (2001), majd rendes tagja (2007). Közel egy évtizeden át volt az MTA Orvosi Osztályának elnökhelyettese, majd elnöke. A MOTESZ alelnökeként, majd elnökeként dolgozott, vezette a Neurológiai Szakmai Kollégiumot és a Kollégiumi Elnökök Egyeztető Testületét. Elnöke volt orvosi társaságoknak, így például a Magyar Neurológiai Társaságnak.

Korábbi és jelenlegi nemzetközi megbízatásaiból kiemelendő: az Európai Neurológiai Társaságok Szövetségének alelnöke, a Világ Neurológiai Szövetség Standards and Evaluation Committee elnöke, az Európai Neurofarmakológiai Társaság és a Duna Neurológiai Szimpózium főtitkára.

Fő érdeklődési területe a neurológiai kórképek patomechanizmusa, új terápiás eljárások vizsgálata, a kinureninek szerepe. A PUBMED-ben társszerzőivel közel 670 publikációja jelent meg, s a kutatási eredményeikre kapott összes hivatkozások száma meghaladja a 22 ezret (MTMT). Szabadalmai vannak kinurenin témakörben a sclerosis multiplex, a fejfájás, a Hungtinton-kórral összefüggésben.

Az Academiae Europaeae tagja.

Állami kitüntetései: Széchenyi Díj (2012), Magyar Érdemrend Középkeresztje (2019).

> A díjról portálunk nyomán a Szegedi Tudományegyetem is beszámolt