Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Centrumtalálkozó és SM Nővérfórum - itt az előzetes program!

MANIT hírek 2023.01.30.
A MANIT szervezőbizottsága közzétette a 2023. április 14-15-én Budapesten zajló Neuroimmunológiai Centrumtalálkozó és SM Nővérfórum előzetes szakmai programját.

Köszöntő: Centrumtalálkozó és SM Nővérfórum 2023-ban

MANIT hírek 2023.01.29.
Sokrétű tudományos és szakmai programra, az ország minden részéből érkező orvosok és szakdolgozók tapasztalatcseréjére, a legújabb kutatási eredményeket bemutató szimpóziumokra várja a MANIT a kollégákat szerte az országból.

SM Centrumtalálkozó 2023.: várjuk a tanulságos esetek bemutatását!

MANIT hírek 2023.01.29.
A 2023-as Neuroimmunológiai Centrumtalálkozó és SM Nővérfórum konferenciára rövid előadás formájában várjuk az SM nővérektől a tanulságos esetek bemutatását.

Myasthenia Gravis: útmutató a kontraindikált gyógyszerekről

Myasthenia gravisban (MG) új gyógyszer bevezetése esetén mindig ellenőrizni kell a kontraindikációs táblázatot! Az összefoglaló az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), illetve a Myasthenia Gravis Foundation of America (MGFA), Food and Drug Administration (FDA, USA) és a Myaware (Myasthenia Gravis Association, United Kingdom) által ellenjavallt vagy “use with caution”-ként minősített gyógyszerek listáját tartalmazza.

Magyar kutatók által felfedezett idegpálya fedi fel az agy eddig nem ismert kapcsolatait

Szakmai lapszemle 2023.01.23.
A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) munkatársai egy eddig ismeretlen idegpályát fedeztek fel az agykéreg és az információk feldolgozásában legnagyobb szerepet játszó kéreg alatti agyi régió, a talamusz között. Minthogy az e területek közötti kapcsolat már sok évtizede az agytudomány egyik legkutatottabb témája, egy soha nem látott kommunikációs csatorna felfedezése valóságos szenzáció. Nem csoda, hogy az eredményeket a világ legfontosabb idegtudományi folyóirata, a Nature Neuroscience közölte. A tanulmány első szerzője, Hádinger Nóra, illetve a kutatócsoport vezetője, Acsády László adott interjút az MTA.hu portálnak.

Gyakorlati továbbképzés neurológusoknak: Myasthenia Gravis

MANIT hírek 2023.01.20.
„Myasthenia Gravis: beteggondozás a napi gyakorlatban és azon túl” – címmel hirdet ingyenes gyakorlati továbbképzést a Magyar Neuroimmunológiai Társaság fiatal neurológus szakorvosoknak.

Pályázati felhívás a MANIT kongresszuson való részvétel támogatására

MANIT hírek 2023.01.18.
A MANIT 2023-ban is támogatja a határon túl élő magyar fiatal neurológusok és neurológus rezidensek részvételét az éves MANIT kongresszuson.

Pályázat: ritka betegek boldog pillanatai 2023-ban

Neuroimmunológiai betegek is indulhatnak azon a civil pályázaton, amelyet a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége (RIROSZ) írt ki.

Keresik a depressziót az agyban, hogy majd kezelni próbálják

Szakmai lapszemle 2023.01.10.
Az amerikai kutatóknak sikerült összefüggést találniuk az agy egy bizonyos régiójának aktivitása, valamint a depresszió mértéke között.

Visszanézhető webinárium a depresszió kezezélésől

Szakmai lapszemle 2023.01.09.
Számos közlemény hangsúlyozza, hogy a fizikai aktivitásnak jótékony hatása van depressziós betegek esetében is. A fizikai aktivitáson túl az aktív életvitel több ponton befolyásolja a beteg életminőségét, magát a kezelést, és nem utolsó sorban gazdasági aspektusai is vannak.