Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Alemtuzumabterápiával kezelt SM betegek követéses vizsgálata a szegedi Sclerosis Multiplex Centrumban

Szakmai lapszemle 2022.12.01.
A relapszus-remisszió kórformájú sclerosis multiplex kezelési stratégiája az elmúlt évtizedben jelentő­sen megváltozott. Míg korábban az eszkalációs terápia volt az elfogadott terápiás módszer, napjainkban magas betegségaktivitás esetén lehetőség van indukciós kezelés indítására is. Az Ideggyógyászati Szemlében bemutatott vizsgálatban az alemtuzumabbal kezelt betegek regiszterben rögzített adatait dolgozták fel.

Módosult-e a pandémia alatt az ocrelizumabkezelés? Igen.

Szakmai lapszemle 2022.12.01.
Tudjuk, hogy a sclerosis multiplex (SM) kezelési algoritmusai megváltoztak a pandémia alatt. A publikációban bemutatott vizsgálat célja az volt, hogy elemezzék, megváltozott-e az ocrelizumabkezelésben (OCR) részesült betegpopuláció a pandémia alatt, milyen volt a betegek terápiás adherenciája, és milyen volt a Coronavirus Disease-19 (Covid-19) betegség lefolyása az OCR-kezelésben részesült betegek körében. Kérdőíves vizsgálatot végeztenk.

Hol szól a rádió? MANIT rádiónyilatkozatok archívuma

A MANIT működésében dolgozó szakorvosok rendszeres szereplői rádióműsoroknak, ezáltal segítik a neuroimmunológiai betegségekről szóló társadalmi ismeretterjesztést, tudatformálást. Folyamatosan közzétesszük a visszahallgatható adásokat.

Az oxidatív sressz vizsgálata multifokális motoros neuropathiában szenvedő betegeknél

Szakmai lapszemle 2022.11.30.
A multifokális motoros neuropathia (MMN) ritka, immunmediált progresszív betegség, ami kizárólag a motoros idegeket érinti. Habár számos tanulmány leírta az oxidatív stressz szerepét a perifériás neuropathiákban, MMN-ben még nem vizsgálták ennek a patomechamizmusnak a szerepét.

Amikor ütemet vált az SM: fókuszban a szekunder progresszív sclerosis multiplex

Szakmai lapszemle 2022.11.30.
Az SM betegek többségénél fel-fellángoló idegrendszeri gyulladásoktól kísért sclerosis multiplexet állapítanak meg a diagnóziskor, ám ez sokaknál később átalakul hirtelen állapotrosszabbodástól mentes, viszont folyamatosan romló kórformába, amikor már sokkal korlátozottabbak a kezelési lehetőségek. Az ingyenes, országos Multiplex Magazin azt járja körbe, mit tehetnek az orvosok és mit tehetnek a betegek a kilátások javításáért.

Nyomdában az új Multiplex Magazin

Az országos Multiplex Magazin legfrissebb lapszáma kiemelten foglalkozik az SM kórlefolyásának jellemzőivel, a tüneti kezelésekkel, a vizelettartási zavarokkal, beszámolót közöl az országos betegtalálkozókról, az SM betegeket érintő aktuális programokról, riportjában példát és reményt adó betegsorsot is bemutat.

Romics Miklós: SM-mel élő személyek urológiai panaszainak és ellátottságának revíziója – a „SZ.U.P.E.R.” vizsgálat

Általános 2022.11.24.

 

Romics Miklós: Sclerosis multiplex-szel élő személyek urológiai panaszainak és ellátottságának revíziója – a „SZ.U.P.E.R.” vizsgálat

 

Itt a nagy videótár: 60 előadás felvétele a MANIT IX. Kongresszusról

MANIT Multimédia 2022.11.24.
A neuroimmunológia szakterületén egyedülállóan átfogó és értékes multimédiás tartalmat teszünk közzé a 2022-ben megrendezett MANIT IX. Kongresszus teljes tudományos tartalmának közreadásával. A szakmai előadások és a vállalati szimpóziumok - összesen 60 előadás felvétele - egyaránt elérhetők portálunkon.

2023-ban Milánóban lesz az ECTRIMS kongresszus

A 2022-es amszterdami helyszín után 2023-ban Olaszország lesz a házigazdája az éves ECTRIMS kongresszusnak.

Neurológia kötelező szinten tartó tanfolyam 2023. januárban

2023. januárban Budapesten, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikája ad otthont a következő neurológiai kötelező szinten tartó tanfolyamnak.